Egipćani u šoku nakon smrtnih presuda

sanel
By sanel

Minya, Egipat – Prije pet mjeseci je 30-godišnji Abu Bakr Ismail, farmaceut i otac dvoje djece, uhapšen i odveden u zatvor. Taj potez je iznenadio njegovu porodicu, koja tvrdi da je Ismail bio pažljiv, tradicionalan musliman.

“Moj brat je nevin čovjek”, kazao je 29-godišnji Amr Ismail. “On je uhapšen ima bradu i zna Kur’an napamet”.

U ponedjeljak su on i još 682 osobe osuđeni na smrt na sudu u provinciji Minya na osnovu optužbi vezanih za nerede u policijskoj stanici u gradu Edwa koji su se desili 14. augusta prošle godine, istog dana kada su snage sigurnosti ubile stotine demonstranta u Kairu.

Svi optuženici, uključujući zatvorenog Mohammeda Badieu, lidera Muslimanske braće, optuženi su da su članovi ili simpatizeri zabranjene Muslimanske braće i Muhameda Mursija, kojeg je vojska iste godine svrgla sa pozicije predsjednika Egipta.

Čekanje odobrenja

Odluka suda proslijeđena je egipatskom muftiji, vrhovnom vjerskom autoritetu, na odobravanje, što se smatra formalnošću.

Kasno u ponedjeljak navečer je glavi egipatski tužitelj Hesham Barakat saopćio da će se žaliti na presudu, ali saopćenje nije utješilo porodice optuženika.

Nahed Mohamed, supruga 44-godišnjeg Ezzata Mohameda, kazala je da ona ne zna zašto je njen suprug uhapšen dok se molio u džamiji u Minyi. Otkako je presuda izrečena u ponedjeljak, ona i njihovo četvoro djece se mole za njegovo oslobađanje.

“Šta mogu uraditi? Sudije imaju konačnu riječ”, rekla je ona.

Sud je također potvrdio 37 od 529 smrtne presude izrečene prošlog mjeseca optuženim članovima Muslimanske braće, dok su preostalih 492 optuženika osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Od 683 osobe kojim je u ponedjeljak izrečena kazna nekoliko desetaka je u pritvoru, dok je onim koji su još uvijek na slobodi ponuđen novi sudski proces ako se predaju.

Partija slobode i pravde, političko krilo Braće, saopćila je da presuda ” proturječi svim svjetskim pravnim normama”.

Osude svijeta

Strane vlade i grupe koje se bore za ljudska prava su također osudile presude.

“Nemoguće je vjerovati da takvi procesi mogu zadovoljiti čak i osnovne standarde pravde”, kazala je Jen Psaki, glasnogovornica američkog State Departmenta, dok su iz Amnesty Internationala saopćili da su suđenja “veoma manjkava i izuzetno nepravedna”.

Amr Ismail je rekao da je protiv svakog od osuđenih muškaraca, uključujući njegovog brata, izloženo više od stotinu stranica optužnica, ali im nije dozvoljeno da vide bilo kakve dokaze.

U Kairu su izbili manji sukobi i protesti nakon objave presuda. Izvještaji govore o hapšenjima i povredama na kampusu Univerziteta Al-Azhar, nakon što su se tamo policija i pripadnici osiguranja sukobili sa demonstrantima, ali je ostatak grada bio relativno miran.

(AJ Balkans)

Share This Article