Palestinci traže članstva u 60 tijela UN-a

sanel
By sanel

Palestinci će tražiti članstvo u 60 tijela Ujedinjenih naroda i učešće u međunarodnim sporazumima, prema planu koji je usvojio Centralno vijeće Palestinske oslobodilačke organizacije.

Vijeće, koji je zasjedalo pod pokroviteljstvom predsjednika Mahmouda Abbasa, “potvrđuje potrebu palestinskog rukovodstva da nastavi [s traženjem] članstva u agencijama UN-a i međunarodnim konvencijama, na osnovu plana koji je usvojen”, saopćio je generalni sekretar Palestinske narodne partije Basham al-Salhi.

Vijeće je okrivilo Izrael za neuspjeh pokušaja međunarodne zajednice i SAD-a da se pronađe rješenje za konflikt na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suspendirao je mirovne pregovore s Palestincima prošle sedmice, pošto su se Fatah i Hamas dogovorili da zajednički rade na formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Netanyahu je u nedjelju rekao da Izrael neće pregovarati s palestinskom vladom nacionalnog jedinstva, ukoliko Hamas ne odustane od svoje vizije uništenja Izraela i prihvati mir.

Osuda holokausta

Izrealski premijer je kazao da bi najbolji način da se mirovni pregovori vrate na kolosijek bio da se Abbas odrekne Hamasa, koji poziva na uništenje Izraela.

Palestinski predsjednik osudio je u nedjelju, na izraelski Dan komemoracije za žrtve holokausta, genocid nad Jevrejima te pozvao izraelsku Vladu da zaključi “pravedan mir” s Palestincima.

“To što se dogodilo Jevrejima tokom holokausta najodvratniji je zločin koji se dogodio čovječanstvu modernog doba”, rekao je Abbas u saopćenju PLO-a.

U subotu je Abbas obećao da će buduća vlada nacionalnog jedinstva odbaciti nasilje i priznati državu Izrael, kako bi međunarodnoj zajednici pokazala da je spremna za mir.

No, Izrael, koji smatra da je Hamas “teroristička organizacija”, Abbasov je govor nazvao “završnim udarcem” mirovnom procesu.

Abbasovu izjavu Netanyahu je dočekao s dvojbom, kazavši da palestinski predsjednik ulazi u savez s Hamasom, koji “negira holokaust i pokušava stvoriti drugi holokaust uništavanjem države Izrael”.

(AJ Bakans)

Share This Article