IZ u BiH zabrinuta brojnim odlukama i zakonima usvojenim u RS-u

sanel
By sanel

Sarajevski muftija Husein ef. Smajić izrazio je zabrinutost uime Islamske zajednice u Bosni Hercegovine kada su u pitanju zakoni i odluke usvojeni u posljednje vrijeme u Republici Srpskoj, a to se, između ostaloga, odnosi i na donošenje zakona o grobljima.

Ovim zakonom, podsjeća Smajić, pokušavaju se groblja dati na upravljane mjesnim zajednicama i lokalnim zajednicama, a poznato je, dodaje, šta se desilo s mezaristanima koja su islamska vjerska obilježja kao i sa džamijama.

– Mi ćemo se boriti da zakon ne bude usvojen. Iako su djelimično već uvažene sugestije Islamske zajednice u BiH, zakonom nismo zadovoljni – ističe Smajić.

Dodao je da nisu zadovoljni ni odlukama koje se tiču slobode kretanja i registracije jer one nisu, naglašava, u skladu sa konvencijama o ljudskim pravima “budući da čovjek ima pravo da živi gdje hoće bez obzira gdje mu se nalazila imovina”.

Ovako je, naime, muftija Smajić prokomentirao prošle sedmice donesenu Odluku Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske koju je utvrdila Vlada RS-a kao privremenu dok se ne donese zakon koji će regulirati tu oblast.

– Jednoga dana to će doživjeti svoj fijasko i mi kao Bošnjaci i muslimani borit ćemo se za što pravedniji sistem i što veće slobode bez obzira da li oni živjeli u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH. Tražit ćemo da se stvari isprave posebno kada su u pitanju vjerski objekti – istaknu je Smajić.

Podsjetio je da se i danas zbog politike u RS-u u dvorištu Fate Orlović iz Konjević-Polja nalazi pravoslavni vjerski objekt što nije dobro, dok s druge strane Islamska zajednica insistira da vjerski objekti koji su napravljeni na prostorima koji nisu u vlasništvu Islamske zajednice u BiH budu porušeni.

(Fena)

Share This Article