Muslimansko bratstvo: Nismo teroristi, pučisti terorišu slobodan egipatski narod!

sanel
By sanel

Proglašavanje članova Muslimanskog bratstva kao “terorista” je pokušaj “terorisanja Bratstva i slobodnog egipatskog naroda” kako bi priznali vojni puč, saopćilo je Muslimansko bratstvo.

Egipatski premijer Ibrahim Mahlab izdao je dekret u četvrtak kojim potvrđuje sudsku presudu u kojoj se članovi Bratstva proglašavaju “teroristima”.

U decembru 2013. godine vojne vlasti su najavile da će Muslimansko bratstvo i sve njihove aktivnosti biti zabranjene. Muslimansko bratstvo je okrivljeno za bombaški napad u Dakahliyi u kojem je stradalo 16. osoba, iako je i Bratstvo osudilo napad a militantna grupa Ansar Bayt Al Maqdis preuzela odgovornost za napad.

“Po drugi put, pučistički premijer izjavljuje da je Bratstvo teroristička grupa”, kaže se u saopćenju objavljenom u petak.

“Lažu i lažu sve dok sebe i druge u to ne ubijede, jer im niko nije povjerovao nakon proglasa u decembru”.

“Oni žele da Bratstvo i slobodni Egipćani pokleknu pred nelegitimnom vlasti i omoguće im tako snagu, bogatstvo i širenje korupcije u zemlji.”

Bratstvo smatra drugi proglas kao pokušaj da se prikrije državni terorizam, koji uključuje torture, proizvoljna hapšenja, vansudska pogubljenja koja pučistička vlast praktikuje nad mirnim demonstrantima.

“Po hiljaditi put, Bratstvo potvrđuje da odbacuje nasilje i terorizam, bez obzira odakle dolazi. Stojimo uz istinu, pravdu i slobodu.. Zalažemo se za demokratiju i snagu naroda, i poštujemo volju naroda”, dodaje se u saopćenju.

(Vakat.ba)

Share This Article