Myanmar: Medicinske sestre pod sumnjom da su ubile trudnu muslimanku

sanel
By sanel

Sumnja se da su medicinske sestre u Myanmaru ubile trudnu ženu koja pripada narodu Rohingya, muslimanskoj manjini Myanmara.

Nesretna žena se prijavila u Opću bolnicu u gradu Sittwe 5. aprila, zbog urinarnih infekcija, a u noći 8. aprila u bolnici su je proglasili mrtvom.

28 – godišnja Hasina Begum bila je izbjeglica iz sela koje su sravnili budistički ekstremisti.

Organizaciji “Rohingya Vision” obratila se svjedokinja Jamila Begum, koja je ustvrdila da su njenu rođaku ubile medicinske sestre po nalogu doktora. Ona je kazala da su dvije medicinske sestre Hasini bez potrebe dale injekciju, i to nakon što se oporavila. Kada se Jamila usprotivila sestrama, pretukli su je.

Dvije medicinske sestre su potom dale injekciju gospođi Begum, obrativši joj se prijeteći “Hoćeš li i dalje govoriti da si Rohingya?”

Nakon nekoliko minuta gospođa Begum je bila mrtva.

Iza nje je ostalo 6-godišnje dijete i otac invalid u izbjegličkom kampu, navodi Worldbulletin.

Rohingya, muslimanskoj manjini Myanmara, vlada Mianmara uskraćuje državljanstvo i odbija ih priznati kao Rohingya, tvrdeći da su ilegalni imigranti iz Bangladeša. Ta je muslimanska manjina svakodnevno izložena nasilju budističkih ekstremista i terorista, i zvanično je najprogonjenija manjina u svijetu.  

(Vakat.ba)

Share This Article