Palestinski MVP: Osuđujemo izraelske sankcije

sanel
By sanel

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki u pretak je kritikovao izraelsku odluku da nametne ekonomske sankcije Palestinskim nacionalnim vlastima (PNA) dok mirovni pregovori dvije strane posustaju.

– Oštro osuđujemo taj potez. Izrael bi trebao prestati kršiti međunarodno pravo – izjavio je al-Malki za Xinhuu.

Izraelski zvaničnici objavili su u četvrtak da će prihodi od poreza koje prikuplja Izrael uime Palestinaca, koji nadmašuju milijardu dolara godišnje, biti zamrznuti, u reakciji na zahtijev PNA da se pridruže 15 međunarodnih UN-ovih konvencija.   

Izrael je također odlučio da prekine saradnju s Palestincima na razvoju gasnog polja u pojasu Gaze.

U srijedu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio vladinim uredima da prekinu saradnju s PNA. Odluka se odnosi na ekonomsku i civilnu saradnju s Palestincima, ali se ne odnosi na aktivnosti izraelske ministrice pravde i šefice izraelskih pregovarača Tzipi Livni, kao i na sigurnosnu saradnju.  

Al-Malki je izjavio da Izrael nije zvanično obavijestio PNA o tim sankcijama.

Palestinski ministar je naglasio da će PNA nastaviti sa svojim naporima na pridruženju UN-ovim agencijama i sporazumima.

Izraelske sankcije uslijedile su dan nakon što su UN objavile da su prihvatile palestinski zahtijev da se pridruže brojnim njihovim agencijama i sporazumima.

(Fena)

Share This Article