Pomoć Palestincima zbog izraelske blokade

sanel
By sanel

Arapska liga se obavezala na mjesečnu pomoć Palestincima u iznosu od 100 miliona dolara, zbog izraelske blokade. Arapski šefovi diplomatija su obnovili svoje obećanje da će davati 100 miliona dolara mjesečno vladi palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Oni su na sastanku u Kairu optužili Izrael za krizu u pregovorima.

“Izrael je zemlja koja ne poštuje pravila međunarodnog prava. Oni smatraju da su iznad zakona”, rekao je šef Arapske lige Nabil al-Arabi novinarima.

Ministri su također pozvali arapske vlade koje zaostaju s uplatama Palestincima da što prije izvrše svoju obavezu, javila je agencija Associated Press.

Ova inicijativa uslijedila je nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio svojim ministrima da prekinu kontakt s palestinskim kolegama.

Taj potez je zapravo odmazda na nastojanja Palestinaca da unaprijede svoj međunarodni status, a što su obećali da neće pokušavati dok traju pregovori, obnovljeni krajem jula, poslije tri godine zastoja.

Abbasov zahtjev

Sastanak Arapske lige u Kairu tražio je Abbas, nakon što je Izrael odustao od oslobađanja četvrte, finalne grupe od 26 palestinskih zatvorenika i objavio tendere za izgradnju 708 stanova u istočnom Jerusalemu.

Palestinci su odgovorili zahtjevom da potpišu 15 međunarodnih sporazuma.

Na osnovu Netanyahuove naredbe, izraelski ministri i direktori ministarstava ne mogu se više sastajati sa palestinskim kolegama.

Međutim, kontakti na nižem nivou će se nastaviti, rekao je anonimni zvaničnik, navodi agencija Tanjug.

On je, također, rekao da se glavni mirovni pregovarač ministarka pravde, Tzipi Livni, izuzima iz te naredbe, sugerirajući da će utjecaj naredbe zapravo biti minimalan.

Zabrinutost za transfer novca

Kontakti na visokom nivou između dvije strane su izuzetno rijetki, rekao je portparol palestinske Vlade Ihab Bsaiso.

“Oni neće utjecati na nas svakodnevni život ili rad Vlade”, rekao je on, ali je izrazio zabrinutost da bi se mogao poremetiti transfer novca od poreza koji Izrael ubire u ime Palestinske uprave.

Bez tog novca, oko 100 miliona dolara mjesečno, Palestinska uprava neće moći isplatiti plate desetine hiljada zaposlenih.

Izraelsko Ministarstvo nije za sada ništa komentirao.

U Washingtonu je portparol State Departmenta Jen Psaki Netanyahuovu naredbu ocijenila “nesretnom”, ali je dodala da se kontakti i sastanci među pregovaračima nastavljaju i da oni ulažu napore da nađu izlaz iz krize.

Šef palestinske diplomatije Riyad Malki je rekao u Kairu da je Abbasova vlada posvećena nastavku pregovora do prvobitnog roka za postizanje sporazuma 29. aprila i da postoje pokušaji da se rok produži, ali da je to stvar o kojoj se može kasnije govoriti.

(AJ Balkans)

Share This Article