U Palestini 73.000 djece mora raditi

sanel
By sanel

Agencija za statistiku Palestine saopćila je da je u 2013. godini 73.000 djece na Zapadnoj Obali, Gazi i Istočnom Jeruzalemu, moralo raditi zbog teške ekonomske situacije, javlja Anadolu Agency (AA). U saopćenju se navodi da djeca idu na posao nakon škole ili odlaze sa predavanja. Na Zapadnoj Obali je 18,5, a u Gazi 39,3 posto djece koja su siromašna.

Ekonomski analitičar iz Palestine Mazin al-Acele kazao je da svake godine raste broj djece koja rade.

“Zahtijevamo da se zabrani upošljavanje djece i da se poduzmu potrebne pravne mjere. Najvažnije je da otklonimo razloge zbog kojih djeca počinju raditi“, izjavio je Al-Acele.

Siromaštvo se godinama povećava u Gazi, najviše zbog izraelskog embarga. Djeca najčešće na ulicama prodaju slatkiše i žvake, te brišu stakla auta na semaforima.

“I mi želimo da se igramo i da se zabavljamo kao ostala djeca. Ali moramo doći ovdje i raditi“, kaže 12-godišnji Rafet iz Gaze.

Izrael je zatvorio svoja četiri granična prelaza u junu 2007. godine, a od vojnog udara u Egiptu, zatvoren je i granični prelaz Refah, pa su građani Gaze osuđeni sami na sebe u borbi protiv ekonomskih problema.

(AA)

Share This Article