Libijski pobunjenici pristali otvoriti dvije od četiri naftne luke

sanel
By sanel

Libijske vlasti i pobunjenici postigli su u nedjelju navečer dogovor o otvaranju dviju od četiriju naftnih luka blokiranih od jula, izvijestila je službena agencija Lana.

Naoružani muškarci koji su čuvali naftna postrojenja blokiraju od jula te položaje u regiji Kirenaike na istoku zemlje, sprečavajući izvoz nafte.
 
Dogovor o otvaranju luka Zvitine i al-Harige obavljen je u prisustvu članova vlade i šefa pobunjenika Ibrahima Jodhranea, samoproglašenog predsjednika političkog ureda Kirenaike.
 
Izvor blizak pregovorima je precizirao da su dvije strane dogovorile rok od dvije do četiri sedmice za pronalaženje konačnog dogovora koji bi omogućio ukidanje blokade drugih dviju luka, Ras Lanufa i al-Sedre.
 
Luka Zvitina ima kapacitet izvoza od 100.000 barela dnevno, a terminal al-Hariga 110.000 barela dnevno.
 
Šef pobunjenika Ibrahim Jodhrane je ranije blokadu terminala opravdavao optužbama vlade za korupciju.
 
Pobunjenici su brzo izrazili prave namjere i tražili autonomiju Kirenaike i najavili postavljanje lokalne vlade, kao i lokalne banke i naftne kompanije.
 
Početkom marta su pokušali prodati naftu, ali tanker s naftom je zaplijenila američka mornarica, koja je libijskim vlastima predala posadu i trojicu pobunjenika koji su se nalazili na brodu.
 
Ta trojica Libijaca su oslobođena u ponedjeljak, što je bio uvjet pobunjenika za pregovore s vlastima.
 
Blokada naftnih luka je izazvala pad proizvodnje na 250.000 barela dnevno, prema ranijih blizu 1,5 miliona barela dnevno, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)

Share This Article