Libijski pobunjenici deblokiraju naftnu luku

sanel
By sanel

Lider pobunjeničke grupe u istočnoj Libiji pristao je okončati blokadu nekoliko luka za izvoz nafte u narednih par dana, čime je podigao nade da će okončati osmomjesečna pat-pozicija između pobunjenika i vlade u Tripoliju.

Pobunjenički vođa Ibrahim Jathran rekao je lokalnoj televizijskoj stanici da je njegova grupa došla do rješenja koje ide u korist „svim časnim Libijcima“, te narodu Cyrenaice, historijskog imena istočne pokrajine.

„Ovaj sporazum će uznemiriti sve one koji ne žele dobro Libiji i njenom narodu, ali će usrećiti sve Libijce koji misle o naciji. To je nama važno. Tome stremimo“, rekao je Jathran.

Oslobađanje zatvorenika

Abb-Raboo al-Barassi, samoprozvani premijer pobunjenika, rekao je Reutersu: „Spor oko luke će se riješiti u narednih par dana. Imamo dogovor sa vladom u Tripoliju.“

Delegacija vlade će posjetiti bazu grupe u Ajdabiyi, gdje će razgovarati o detaljima, kaže al-Barassi.

Pregovori sa pobunjenicima su napredovali kada je američka mornarica zarobila tanker koji je prenosio naftu iz pobunjeničke luke, čime su ugašene nade pobunjenika o prodaji nafte bez utjecaja Tripolija.

Vlada u Tripliju, koja je ranije pristala pustiti trojicu zarobljenih pobunjenika, nije dala komentar.

Pobunjenici su zauzeli nekoliko luka koje dnevno proizvode preko 600,000 barela nafte, čime su željeli iznuditi autonomiju, veću raspodjelu zarade od nafte, te natjerati vladu u Tripoliju na snažniji otpor korupciji u naftnoj industriji.

(AJ Balkans)

Share This Article