Zijadić: Na Igmanu će biti muzej porušenih vjerskih objekata

sanel
By sanel

Povodom obilježavanja 20. godišnjice izgradnje Igmanske ratne džamije, Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida – Fond memorijala planira pored džamije izgradnju muzeja porušenih vjerskih objekata, potvrdio je Agenciji FENA, pomoćnik direktora Fonda memorijala Suad Zijadić .
“Muzej porušenih vjerskih objekata će biti posebna atrakcija. Već smo pripremili određene sadržaje. Radimo knjigu slike zločina koja govori o toj temi, i koja se štampa u dvije verzije bosansko-engleskoj i bosansko-turskoj”, kazao je Zijadić.

Urađen je idejni projekt izgradnje kompleksa na Igmanu. U centru tog kompleksa i dalje će biti džamija, ali bit će novi sadržaj koji se odnosi na muzejsku postavku, kazao je Zijadić.

On je kazao kako je “projekt urađen kao idejno rješenje i usvojen kao takav”.

Ove godine treba da radimo izvedbeni projekt, a onda ćemo pokušati da nađemo potencijalnog investitora koji bi to finansirao, kazao je Zijadić dodavši da je za izgradnju kompleksa potrebno 300.000 – 400.000 KM.

Džamija na Igmanu je otvorena 5. februara 1994. godine. Urađena je po projektu građevinskog inžinjera Osmana Smječanina. Nalazi se na raskrsnici puteva Malo polje-Kabalovo-Hrasnički stan.

Dimenzije džamije su 10 s 12 metara, sa četiri noseća stuba. Konstrukcija objekta bazirana je na drvenoj građi. Džamija je danas renovirana i može da služi svojoj svrsi. Trenutno je pod nadzorom Fonda memorijala KS-a.

(Fena)

Share This Article