UN na meti kritika zbog popisa stanovništva u Mijanmaru

sanel
By sanel

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) postao je meta kritika zbog pružanja financijske i logističke podrške popisu stanovništva u Mijanmaru, gdje su diskriminisani Rohingya muslimani, javlja Anadolu Agency (AA). Postoji opravdan strah da će popis stanovništva u Mijanmaru još više produbiti etničke probleme u ovoj zemlji.

Izvršni direktor Human Right Watcha Kenneth Roth upozorio je da će popis povećati napetost u zemlji, te da će biti velika greška ukoliko se popis sprovede na planirani način. On je kazao da međunarodna pomoć financira diskriminaciju Rohingya muslimana.

Istraživač Amy Smith, koja je poznata po istraživanjima o ljudskim pravima u Mijanmaru, kazala je da UNFPA stalno izražava zabrinutost zbog određenih pitanja u vezi s popisom, ali da ne poduzima ništa.

Popis stanovništva u Mijanmaru počeo je jučer, a problemi su nastali kada su Rohingya muslimani odbili da se izjašnjavaju kao “Bengalci“. Popisivači su nastavili popis bez upisivanja Rohingya muslimana.

Zemlje poput Velike Britanije, Njemačke u Australije daju finansijsku podršku ovom popisu.

Ovo je prvi popis stanovnika u Mijamaru od 1983. godine, a na popisu radi 150.000 popisivača, pretežno učitelja i nastavnika. Međunarodna javnost strahuje od dodatnih napetosti između budista i muslimana u mijanmarskoj pokrajini Arakan.

Glasnogovornik mijanmarskog Predsjedništva Ye Htut ranije je saopćio da muslimanima u Arakanu neće biti priznata etnička pripadnost Rohingya, ali da se mogu popisati kao Bengalci.

Prema podacima popisa iz 1983. godine u Mijanmaru, muslimani su činili četiri posto stanovništva. Međutim, i za taj popis se vezuju brojne spekulacije prema kojima je „vojni režim uticao na kreiranje rezultata“.

Pretpostavlja se da u Mijanmaru živi oko 60 miliona ljudi. Zajednicu Rohingya muslimana broji 1,3 miliona. Mijanmarske vlasti ovu manjinsku grupu tretiraju kao doseljenike iz Bangladeša i većini njih ne dozvoljavaju pravo na sticanje mijanmarskog državljanstva.
(AA)

Share This Article