Erdogan do nogu potukao rivale

sanel
By sanel

Partija pravde i razvoja premijera Recepa Tayyipa Erdogana uvjerljivo vodi na lokalnim izborima s osvojenih 44 posto glasova, pokazuju prvi nezvanični rezultati nakon 50 posto prebrojanih glasačkih listića.

Glasači u Turskoj birali su danas lokalnu vlast, a pravo glasa imalo je više od 52 miliona građana. Izbori su protekli u sjeni krvavih sukoba u kojima je stradalo osam osoba a dvadeset je povrijeđeno. Birališta su zatvorena u 17 sati po centralnoevropskom vremenu.

Nakon prebrojanih 15 posto glasova, bilo je jasno da će Partija pravde i razvoja (AKP) odnijeti puno uvjerljiviju pobjedu od one ostvarene na lokalnim izborima 2009. godine. Prognoze za AK partiju pred izbore kretale su se u rasponu od 33 do 38 posto, a i sam Erdogan je izjavljivao da će smatrati neuspjehom ako njegova AK partija osvoji manje od 35 posto glasova.

Televizija CNN Turk je prenijela da AKP uvjerljivo vodi u najvećem gradu Istanbulu i prijestolnici Ankari, gdje se najavljivala tijesna utrka kandidata AK partije i CHP-a.

Prema preliminarnim rezultatima, Erdoganova AK partija imat će dva puta više glasova nego rivalske partije –CHP i MHP-zajedno, što plastično ilustrira Erdoganovu nadmoć na političkoj sceni Turske.

(SB)

Share This Article