Ispovijest muslimanke tinejdžerke: „Zašto nosim hidžab?“

sanel
By sanel

Piše: Samija Ali Kan

Preveo: Nedim Botić

Allah nas je blagoslovio s hidžabom. On čuva našu čistotu i udaljava nas od grijeha, i tako čuvamo naša tijela i srca. Mlađe i starije žene nose hidžab i priznajem, na početku zna biti nezgodno. Međutim, kasnije će vam biti čudno da budete bez hidžaba.

Počela sam nositi hidžab nekoliko mjeseci prije polaska u middle-school. Molila sam mamu da mi dopusti da ga ne nosim još samo jedan dan, ali me je posavjetovala da što prije počnem, prije ću se navići i zavoljeti ga.

Isprva su me ljudi čudno gledali i postavljali pitanja tipa: „Zašto nosiš ‘to’ na glavi?“, „Da nisi ostala bez kose?“, „Jesu li te roditelji natjerali?“

Na kraju smo se ja i moji vršnjaci iz razreda naviknuli. Nekoliko prijateljica se nije više htjelo družiti s mnom, ali ih sada imam mnogo više nego prije.

Svaki dan smo izloženi prizorima žena s divnim frizurama (na TV-u, u trgovačkim centrima, u školi, na ulici, itd.). Zbog toga se možemo osjetiti manje vrijednima, ali istina je potpuno drugačija. Mi smo veoma sretne jer nosimo hidžab.

Skoro svakodnevno slušam prijateljice kako se žale na kosu, na svoju frizuru, kako nisu lijepe, i kako provode sate pokušavajući da se dotjeraju. Sjedim tako i slušam ih, pa pomislim u sebi: „SubhanAllah, kako je meni lako, ne moram o tim stvarima da se brinem!“

Ponekad mi i one same kažu kako sam sretna, jer znaju kako je meni lahko pripremiti se za školu ujutro. Ne moram da ustajem par sati ranije poput njih, ne moram stalno da brinem o svom izgledu i hoću li se nekome dopasti, već se mogu skoncentrisati na činjenje dobrih djela i učenje.

Možda postoje stotine i stotine različitih frizura, ali nama je dovoljan jedan i nezamjenljivi hidžab. Samo zamislite, ako vas neko u trgovini vidi kako od malih nogu praktikujete hidžab, to ih možda inspiriše. Tako islam predstavljate na lijep način i imate nagradu. Nemojte da se osjećate neugodno ili kao da vam je hidžab teret, jer upamtite što prije počnete da ga praktikujete, toliko ćete više nagrada steći kod Uzvišenog Allaha.

O autoru: Samija Ali Kan je učenica 8 razreda i živi u gradu Delaware (SAD). Neki od njenih hobija su: crtanje, čitanje i volonterski rad. Takođe, uživa u druženju s prijateljicama, šopingu i opuštanju.

 

Share This Article