Muslimanima Mianmara zabranjeno da se izjašnjavaju kao “Rohingya”

sanel
By sanel

Muslimanima u Mianmaru neće biti dozvoljeno da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao “Rohingya”.

Odluka je donesena nakon što su budisti zaprijetili da će bojkotovati popis. Budisti strahuju da bi to moglo dovesti do službenog priznanja Rohingya, u svijetu najprogonjenije manjine, prenose agencije. 

“Ako se domaćinstvo izjasni kao ‘Rohingya’, nećemo ga registrirati,” kazao je glasnogovornik vlade Ye Htut novinarima u subotu.

On je rekao da se manjina može izjasniti Bengalima, što je termin koji koriste zvaničnici u nastojanju da Rohingya muslimane predstave kao ilegalne imigrante iz susjednog Bangladeša.

Strani humanitarni radnici napustili su saveznu državu Rakhine prošle sedmice nakon što je rulja budista napala njihove urede. Napetosti u toj zemlji su pojačane kako se približava popis stanovništva.

11 – godišnja djevojka ubijena je od “zalutalog” metka nakon što je policija ispalila hice upozorenja kako bi rastjerala rulju u gradu Sittwe.

Humanitarni radnici u regiji nalaze se na udaru budističkih nacionalista koji ih optužuju za pristranost u korist lokalnih muslimana.

Ujedinjeni narodi povlače osoblje iz regije, dok ostale humanitarne organizacije također privremeno povlače radnike.

Na kućama širom grada Sittwe u subotu su okačeni znakovi: “Ova kuća protestuje protiv popisa. Nemojte se registrovati.” Popis stanovništva u Mianmaru trebao bi početi u nedjelju.

(Vakat.ba)

Share This Article