Egipat otvorio prijelaz Rafah na tri dana

sanel
By sanel

Granični prijelaz Rafah između pojasa Gaze i Egipta otvoren je danas nakon što je 50 dana bio zatvoren, ali samo na tri dana i samo za specijalne slučajeve, saopćili su dužnosnici Hamasa, koji vlada Gazom.

Prelazak u Egipat će biti ograničen na humanitarne slučajeve, ljude kojima je potreban medicinski tretman, studente koji idu na fakultete i strance, preciziralo je Ministarstvo unutarnjih poslova Hamasa.

Granicu je jutros prvo prešao autobus pun Palestinaca koji su išli u Egipat, prenosi Tanjug. 

Ta zemlja je značajno ograničila prijelaz preko granice od jula, kada je vojska porazila snage saveznika Hamasa, egipatskog predsjednika Muhameda Mursija iz Muslimanske braće.

Energetska kriza

U utorak je Filippo Grandi iz agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbeglice (UNWRA) apelirao na Egipat da pusti ljude preko prijelaza, podsjetivši da je samo nekolicini muslimanskih hodočasnika dopušteno da prijeđu tokom sedam sedmica.

On je također pozvao Izrael da olakša blokadu tog palestinskog teritorija uvedenu 2006. godine. Jedini drugi prijelaz koji vodi iz Gaze je Erez, na granici s Izraelom.

Mnogi Palestinci prelaze preko Rafaha kako bi išli na liječenje u inozemstvo. Nakon što je Mursi svrgnut, vojska je uništila stotine tunela ispod granice preko kojih je stizao građevinski materijal i gorivo.

To je izazvalo najgoru energetsku krizu u Pojasu Gaze te struje nema i po 16 sati dnevno, navodi AFP.

(Agencije)

Share This Article