Četnik Živković: Borili smo se za RS, a sad pomažemo Rusiji

sanel
By sanel

Četnici iz Srbije koji su kao dobrovoljci došli na okupirani Krim, borili su se u Bosni i Hercegovini za Republiku Srpsku, kazao je Bratislav Živković, jedan od četnika u reportaži sve popularnije globalne mreže „Vice News“, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Najpoznatiji reporter ove medijske kuće Simon Ostrovski razgovarao sa je Živkovićem u više navrata uključujući i situaciju na jednom od punktova između Sevastopolja i Siferoplja, dva najveća grada na Krimu.

Živković je tamo, uniformisan, sa šubarom i kokardom kontrolirao punkt i vozila. Reporter Ostrovski je to prokomentirao kazavši kako je „nevjerovatna situacija da četnici iz Srbije stoje na barikadama u okupiranom dijelu Ukrajine.“

– Ja sam iz Kruševca došao. Odatle je car Lazar krenuo na Kosovo, to je stara prestonica Srbije – kazao je Živković potvrđujući da je i on, ali i ostali četnici koji su na Krimu, ratovali i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu. Ratne zločine ni genocid nije pominjao. 

Na pitanje Ostrovskog zašto su došli na Krim, Živković je kazao kako su i ruski dobovoljci ratovali u BiH i na Kosovu, te su oni sad došli da pomognu Rusiji.

– U zadnjim ratovima u Republici Srpskoj bilo je mnogo ruskih dobrovoljaca pod komandom vojvode Slavka Aleksića. Mi smo ovdje došli da podržimo referendum i da im prenesemo naša iskustva sa barikada – kazao je Živković.

(nap.ba)

Share This Article