Libija pokrenula ‘rat protiv terorizma’

sanel
By sanel

Libija je u pozvala Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu da joj pomognu u “ratu protiv terorizma”, objavila je Vlada, koja se bori da zemlja ne potone u haos i nestabilnost, javlja Hina.

Poziv međunarodnoj zajednici stigao je nakon vala bombaških napada i ubistava u gradu Bengaziju, na istoku zemlje, te sukoba između provladinih snaga i pobunjeničke milicije koja nadzire glavne luke za prevoz nafte.

Nasilje je postalo svakodnevica u Libiji, u kojoj vlasti ne uspijevaju kontrolirati naoružane grupe koje su pomogle u svrgavanju Muammera Gaddafija 2011. godine, nakon čega su zadržale oružje i prigrabile naftu i moć.

“Terorističke grupe” su objavile rat u Bengaziju, Sirteu i drugim gradovima, tvrdi Vlada.

U ponedjeljak je snažna autobomba, namijenjena vojnoj akademiji, ubila najmanje osmero ljudi u Bengaziju.

“Libijska prelazna Vlada traži od međunarodne zajednice, a posebno od UN-a, da pruže pomoć u iskorijenjivanju terorizma”, poručila je Vlada u saopćenju na svojoj internetskoj stranici.

Blokada luka

“Vlada potvrđuje da želi što je prije moguće početi taj rat protiv terorizma i zločina”, piše u saopćenju, bez preciznih informacija o tome kakvu vrstu pomoći očekuje.

Zapadne, arapske i afričke države uvježbavaju hiljade Libijaca s ciljem izgradnje vojske i policije, ali taj proces teče sporo.

Glavna naftna postrojenja nisu pod kontrolom Vlade, nakon što su ih zauzele naoružane grupe i plemena, što dovodi do toga da je izvoz nafte, od kojega Libija živi, smanjen na neznatne količine.

Vlada je poručila da će, ukoliko to bude potrebno, okončati blokade glavnih luka na naftom bogatom istoku zemlje.

Njih drže pobunjeničke grupe, koje traže regionalnu autonomiju i veće prihode od nafte.

Analitičari sumnjaju da se libijska vojska u nastajanju može suprotstaviti pobunjenicima.

Jedna pobunjenička grupa je ovog mjeseca omogućila utovar nafte na izvoz na jedan tanker, ali ga je u nedjelju zauzela američka vojska.

(AJ Balkans)

Share This Article