Krimski Tatari traže od Parlamenta Ukrajine da ih prizna kao autohtoni narod

sanel
By sanel

Privremeni predsjednik Ukrajine Aleksandar Turčinov naredio je parlamentu, Vrhovnoj radi, da izvrši procjenu zahtjeva krimskih Tatara da budu priznati kao “autohtoni narod Krima”, navodi se u saopštenju Parlamenta.
Nacionalna skupština krimskih Tatara, manjine na ovom poluotoku, zatražila je od ukrajinske vlade da ih prizna kao autohtoni narod, potvrdio je u izjavi za lokalnu radio-stanicu u ponedjeljak zamjenik skupštine Nariman Dzhelyal.

U zahtjevu skupštine, koji je naslovljen na Vrhovnu radu i ukrajinski narod, strogo je osuđen plane da se Krim aneksira Rusiji, kao i vojna intervencija Rusije na Krimu. Referendum od 16. marta proveden na Krimu proglašen je “nelegitimnim” u zahtjevu, te je odbijen svaki pokušaj da se o budućnosti regije odlučuje “bez slobodne volje krimskog naroda”.

“Pravo krimskih Tatara da odlučuju sami o svojoj sudbini treba biti izvršeno jedino u okviru suverene i nezavisne Ukrajine”, navodi se u zahtjevu upućenom ukrajinskim vlastima. Skupština krimskih Tatara apelovala je na Radu da usvoji deklaraciju Ujedinjenih nacija o pravima autohtonih naroda, koja podrazumijeva osnovna prava autohtonog stanovništva i fundamentalne slobode.

Krimski Tatari pozvali su u svom zahtjevu Radu i ukrajinske državne institucije, kao i međunarodne institucije poput UN-a i Evropske unije, da im odmah bude omogućeno da slobodno iskoriste svoje “neotuživo pravo” kako bi odredili svoju sudbinu u “njihovoj istorijskoj zemlji”.

Krimski Parlament, kojeg je ukrajinska Rada razriješila 17. marta, proglasio je Republiku Krim i nezavisnost od Ukrajine samo jedan dan nakon što je u nedjelju proveden referendum na Krimu, na kojem je 96,77 posto Krimljana podržalo pripajanje Krima Rusiji.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Ukrajina i druge zemlje proglasile su referendum proveden na Krimu “nelegitimnim” i uveli sankcije za 21 ruskih i ukrajinskih zvaničnika koji su povezani sa secesijom Krima, a koje podrazumijevaju ukidanje viza i zamrzavanje imovine.

Krimski Tatari, koji čine oko 12 posto populacije na poluotoku, bojkotovali su referendum zajedno sa Ukrajincima, kojih je 24 posto stanovništva.

“Svima je poznato da su krimski Tatari uvijek branili suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i zbog toga smo zatražili od Parlamenta Ukrajine i ukrajinskog naroda da nam pruže priliku da poboljšamo svoj status, da nas proglase autohtonim narodom kroz rezoluciju Vrhovne rade. To bi ojačalo naš status i mogli bismo bolje braniti suverenitet Ukrajine na Krimu i ukrajinsku naciju”, rekao je Dzhelyal.
(Anadolija)

Share This Article