Karzai: Rat u Afganistanu je bio zbog Zapada

sanel
By sanel

Izrazivši “ekstremnu ljutnju” prema administraciji Sjedinjenih Američkih Država, predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je kako rat u njegovoj državi nije vođen zbog afganistanskih interesa.

“Afganistanci su poginuli u ratu koji nije naš”, kazao je on u razgovoru za list Washington Post, objavljenom kasno u nedjelju, svega mjesec dana prije izbora njegovog naslijednika.

Karzai je rekao kako je siguran da je 12-godišnji rat, najduži koji je vodio SAD i pokrenut nakon napada od 11. septembra 2001. godine, napravljen “zbog američke sigurnosti i interesa Zapada”.

Ljutnja Bijele kuće

Karzaijevo odbijanje potpisivanja Bilateralnog sigurnosnog dogovora (BSA) s Washingtonom, kojim bi se dozvolio ostanak stranim trupama u Afganistanu nakon ove godine, naljutilo je Bijelu kuću i predsjednik Barack Obama je poručio Pentagonu da se pripremi za mogućnost da u Afganistanu nakon 2014. godine ne bude vojnika SAD-a.

“Dobro bi za njih bilo da taj dogovor potpišu s mojim naslijednikom”, kazao je Karzai.

Dodao je kako SAD mora ubrzano početi pregovore s talibanskim borcima te okončati upade i napade na afganistanske domove prije nego se potpiše BSA.

(AJ Balkans)

Share This Article