UN zabrinut zbog razaranja u Istočnom Jerusalemu

sanel
By sanel

Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja, Jeffrey Feltman, tokom brifinga o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku i izraelsko-palestinskom pitanju koji je održao u Vijeću sigurnosti UN-a izjavio je da se Bliski istok nalazi na prekretnici u mirovnom procesu.
Feltman je kazao da je ponovo otpočinjanje mirovnog procesa važan korak, ali da određena dešavanja predstavljaju opasnost po taj proces.
 
On je istakao da je Izrael u posljednje vrijeme sravnio sa zemljom 175 palestinskih kuća, dodajući: “Ujedinjene nacije su duboko zabrinute zbog rušenja stambenih i poslovnih prostora Palestinaca, posebno u Istočnom Jerusalemu i Jordanskoj dolini”.
 
Feltman se u svom izlaganju takođe dotakao dešavanja Gazzi podsjetivši da je prekršeno primirje koje je potpisano u novembru 2012. godine. “U posljednje vrijeme iz Gazze su na teritorije Izraela ispaljene 44 rakete, a Izrael je izveo šest upada i sedam vazdušnih napada na Gazzu”, naveo je Feltman.
 
Zamjenik generalnog sekretara UN-a je nadalje kazao da se humanitarna situacija u Gazzi pogoršava, te da se mogu očekivati znatni problemi ukoliko se ne udovolji zahtjevu Humanitarne organizacije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), koja je zatražila 30 miliona dolara pomoći.

(TRT)

Share This Article