Mahlabu mandat za formiranje vlade Egipta

sanel
By sanel

Od odlazećeg egipatskog ministra stanogradnje Ibrahima Mahlaba zatraženo je da formira novu vladu, objavio je u utorak list Al-Ahram.

Mahlab je informaciju potvrdio listu nakon sastanka s privremenim predsjednikom Adlyjem Mansourom, koji je zvanično zatražio da osnuje novi kabinet.

Mahlab je odgovorio da će odmah početi s konsultacijama, piše Al-Ahram.

Vlada premijera Hazema al-Beblawija dala je ostavku u ponedjeljak.

Beblawi je imenovan u julu prošle godine, nakon što je vojska svrgnula predsjednika Mouhammeda Mursija poslije protesta protiv njegove vladavine.

Na zatvor osuđeno 220 osoba

Tri aleksandrijska suda su u utorak osudila ukupno 220 ljudi, uglavnom pristalica bivšeg predsjednika Mursija, na zatvorske kazne do sedam godina zbog podsticanja nasilja i održavanja demonstracija bez dozvole.

Među osuđenima je i bivši poslanik Sobhi Saleh, koji je, zbog učešća u demonstracijama u augustu prošle godine, osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od oko 7.000 dolara, prenosi AP.

Pošto je vojska svrgnula bivšeg predsjednika Morsija u julu, u augustu su zabilježene najveće žrtve u posljednjih nekoliko decenija, kada su bezbjednosne snage preduzele široku ofanzivu protiv demonstranata, u kojoj je bilo više stotina žrtava.

(AJ Balkans)

Share This Article