Mursi pozvao pristalice da nastave revoluciju

sanel
By sanel

Svrgnuti egipatski predsjednik Mouhammed Mursi pozvao je tokom današnjeg suđenja sljedbenike da nastave “mirnu revoluciju” i da se protive vojnom udaru u Egiptu.

“Revolucija naroda neće biti zaustavljena. Nastavite mirnu revoluciju”, poručio je Mursi pristalicama, izvijestila je Agencija Anadolija.

Mursiju se sudi na egipatskom sudu po optužnicama koje se odnose na bjekstva iz zatvora i napade na policiju Egipta.

Pokret Muslimanska braća i dalje održava proteste manjeg obima svake sedmice, uprkos tome što je u ograničavanju demonstracija u Egiptu od jula 2013. godine stradalo 1400 osoba.

Sudski postupak, jedan od četiri koji se vode protiv Mursija, odgođen je za 24. februar, a on je tokom današnjeg suđenja kazao kako je još “egipatski predsjednik, demokratski izabran”.

Oslobođeni policajci

U međuvremenu, Krivični sud u Aleksandriji oslobodio je šest egipatskih policajaca protiv kojih je vođen sudski postupak zbog optužbi za ubistva 83 demonstranta na protestima tokom egipatske revolucije 25. januara, javlja Anadolija.

Prema sudskim izvorima, među šest policijskih službenika nalaze se bivši direktor sigurnosnih snaga Mouhammed Ibrahim i predsjednik Centra za sigurnosne snage u Aleksandriji Adil Al-Likani.

Donesenom odlukom, pored bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka te tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Habiba Adilija i još šest pomoćnika kojima je nastavljeno suđenje za “poticanje na ubijanje demonstranata”, oslobođeni su svi optuženi za ubistva demonstranata tokom egipatske revolucije 25. januara.

Odluka suda u Aleksandriji trebala je biti donesena na ročištu zakazanom za 5. septembar 2013. godine, ali zbog pojavljivanja novih svjedoka za subotu je zakazano novo ročište.

(AJB)

Share This Article