Mladi musliman iz Indije izumio novi kompjuterski sistem

sanel
By sanel

Mladi Afreed Islam, musliman iz Indije, predstavio je prototip kompjuterskog sistema kojeg pokreće mikročip i koji koristi novi operativni sistem.

“Većina uređaja koriste mehaničke hard diskove, flash memorije i elektronske diskove da se podigne operativni sistem”, kazao je ovaj indijski školarac za The Times of India.

“Moj izum zamjenjuje i mehaničke i elektronske hard diskove sa mikročipom, a udvostručuje i brzinu i kapacitet skladištenja”, dodao je on.

Islam je predstavio svoj ​​novi izum, Revo BOOK, ultra – tanki kompjuter u kojeg je ugrađen mikročip i hibridni operativni sistem, kojeg je također sam izumio, po imenu Revo IX. Njegov sistem koristi mikročip umjesto tvrdog diska, dok je ugrađen operativni ssistem koji omogućuje neovisnost od Windowsa i Linuxa.

On tvrdi da je novi operativni sistem brži, ima ugrađeni firewall i nezavisan je.

Sistem se može koristiti na mjestima koja zahtijevaju visoke performanse bez prekida, kao što su uredi, banke, akademske institucije i industrije.

Dječak se nada velikom uspjehu na tržištu računara.

“U odnosu na hard diskove koji su na raspolaganju, moj mikročip je četiri puta brži, duže traje i ne postoji i nema šanse od gubitka podataka. Bonus su i minimum energije za pokretanje kao i veličina”.

“Prije tri godine, kada sam bio u sedmom razredu, tražio sam rješenje za neke od problema s kojima se suočavaju operativni sistemi koji se koriste trenutno. Nikad nisam zamišljao da ću izumiti operativni sistem”, dodao je.

Naučnik Siddharth Deb Nath, član Assam Vijeća za nauku, tehnologiju i životnu sredinu, rekao je da je Afreedov izum ispunio sve osnovne kriterije za patentiranje. Uz dovoljno finansijske podrške i dalji razvoj sistema on također očekuje veliki uspjeh Islamovog izuma.

“Kada je u pitanju hard disk uvijek postoji rizik od gubitka podataka, pomijeranjem ili u jakom magnetskom polju. Međutim, mikročip nema pokretnih dijelova, a također nije pod utjecajem magnetskog polja, dakle, postoji mali rizik od gubitka podataka u kompjuterskom sistemu kojeg je izumio Afreed,” objašnjava Anupam Barmen, viši konsultant u Vijeću.

(Vakat.ba)

Share This Article