Objesio se američki vojnik koji je silovao i ubio 14-godišnju Iračanku

sanel
By sanel

Bivši vojnik Sjedinjenih Američkih Država, osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i ubistva 14-godišnje djevojčice iz Iraka i ubistva njenih roditelja i sestre 2006. godine, objesio se u svojoj ćeliji, prenose američki mediji.

Kako javlja Los Angeles Times, koji je citirao zvaničnike zatvora, smrt Stevena Dalea Greena istražuje se kao samoubistvo.

Green je pronađen kako visi u svojoj ćeliji u Arizoni prošle sedmice, navodi LA Times u izdanju od utorka.

Green (28) je proglašen 2009. godine krivim za silovanje i ubistvo 14-godišnje Abeer Qassim Hamza al-Janabi, te ubistva njenog oca, majke i šestogodišnje sestre u Mahmudiyi, južno od Bagdada.

Osuđen je na doživotni zatvor, bez mogućnosti da dobije uslovno smanjenje kazne, a federalni sudija u Kentuckyju nije mogao odlučiti da li da mu odredi smrtnu kaznu.

Hvalili se zločinom

Tokom suđenja Tužiteljstvo ga je prikazivalo kao vođu bande od pet vojnika koji su isplanirali da upadnu u kuću četveročlane iračke porodice i da siluju djevojčicu, a koji su se potom hvalili ovim zločinom.

Green je imao 19 godina kada je počinio zločin.

Tri od preostala četiri vojnika izjasnili su se krivim za napad, dok je četvrti bio osuđen – sve na vojnom sudu.

Dobili su zatvorske kazne od pet do 100 godina.

Greenu se sudilo kao civilu, jer je uhapšen nakon što je izbačen iz vojske.

Njegovi advokati su prihvatali činjenicu da je učestvovao u ubistvima, ali su tvrdili kako je imao problema s borbom protiv stresa iz borbe nakon smrti bliskih kolega i da treba biti pošteđen smrtne kazne.

(Agencije)

Share This Article