“Gorski vijenac” idejni osnov kontinuiranog genocida nad Bošnjacima

sanel
By sanel

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić smatra da je “Gorski vijenac” književnika Petra II Petrovića Njegoša bio i ostao idejni i politički osnov kontinuiranog genocida nad Bošnjacima srpskih i crnogorskih zločinaca u poslijednjih 150 godina.

On je ovaj stav iznio povodom odluke tužiteljstva Haškog tribunala da djelo “Gorski vijenac” razmatra kao ideološki temelj zločina i genocida nad Bošnjacima u suđenju Radovanu Karadžiću bivšem predsjedniku Republike Srpske.

 Tokić smatra da je nedopustivo da se “Gorski vijenac” kao djelo mržnje prema svemu što je bošnjačko i islamsko danas još izučava kao obavezna lektira u nekim školama na teritoriji BiH.

– Svjedoci smo da su čak i djeca generacija Bošnjaka nad kojima su u proteklom ratu izvršeni zločini genocida prinuđeni napamet učiti stihove poput “Da očistimo zemlju od nekrsti”, “Kako smrde ove poturice”, “Zaudara zemlja Muhamedom” itd – ističe Tokić.

Bošnjački pokret je zbog toga zatražio od svih predstavnika bošnjačkog naroda u institucijama vlasti entiteta i države BiH, a posebno u institucijama RS-a da traže eliminiranje djela “Gorski vijenac” iz obrazovnog sistema BiH jer se radi o knjizi koja je generator mržnje i zločina genocida koja se u mnogim segmentima može porediti s djelom “Mein Kampf” Adolfa Hitlera.

Argumentacija koju je tužiteljica Haškog tribunala Katherine Gustafson iznijela u dosadašnjem toku suđenja Karadžiću može biti osnova za pokretanje zahtijeva zabrane ovog djela pred međunarodnim institucijama, a u skladu s konvencijama i deklaracijama o ljudskim pravima i zabranama izazivanja vjerske i rasne mržnje, stav je predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

(fena)

Share This Article