Izraelci bijesni zbog izjave Martina Schulza

sanel
By sanel

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz održao je govor u izraelskom parlamentu Knessetu što je izazvalo veliki gnjev i nezadovoljstvo kod političara i javnosti u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA). Schulz je jučer u svome govoru oštro kritikovao opsadu Gazze od strane Izraela, ali i izgradnju jevrejskih naselja na teritoriju Zapadne obale.

Također je istakao kako Palestinci imaju i manje pitke vode na korištenje od Jevreja.

Premijer Izraela Benyamin Netanyahu je izjavio kako se predsjednik Evropskog parlamenta trebao informisati prije davanja takvih izjava.

“Tokom posjete Rammalli Schulz je navodno čuo da Izraelci imaju četiri puta više pitke vode od Palestinaca. To nije tačno, trebao se informisati prije takvih izjava”, kazao je on.

Čelnik Židovske nacionalne partija Naftali Bennett istakao je da je nedopustivo to što je Schulz kritikovao Jevreje u državnom parlamentu Izraela.

“Riječi koje sam čuo u Knessetu su vrlo opasne. Ne želim u Knessetu slušati laži o izraleskom narodu”, kazao je Naftali Bennett.

Schulz je također u svom govoru u Knesetu rekao kako je moguće “da Izraelci smiju koristiti 70 litara vode dnevno, a Palestinci samo 17”.

(AA)

Share This Article