Muslimani Mijanmara: Ljudi bez prava i sloboda

sanel
By sanel

Rohingya muslimani u Mijanmaru koji su predmet sistemske diskriminacije i prisilne asimilacije već nekoliko godina, postali su narod koji nema skoro nikakva prava i slobode u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA). Oni su nerijetko i meta protjerivanja iz vlastite domovine pa se tako blizu milion Rohingya muslimana nalazi u izbjeglištvu u Saudijskoj Arabiji, Bangladešu, Maleziji, Pakistanu i nekim evropskim zemljama.

Posljednjih godina u kršenje prava i sloboda Rohingya muslimana u Mijanmaru umiješana je direktno i vlada te zemlje koja donosi zakone kojima se dodatno diskiminiše i ugnjetava ta zajednica.

Muslimani u Mijanmaru zbog toga skoro da nemaju nikakva prava na posjedovanje imovine u toj zemlji, kao ni prava na obrazovanje, liječenje i zaposlenje.

Isto tako, Rohingya muslimanima u Mijanmaru je zabranjeno da pohađaju vjerske predmete o islamu dok je budistima u zemlji dozvoljeno da pohađaju nastavu iz religije.

Muslimanima u Mijanmaru je otežano putovanje izvan regije Arakana, gdje su muslimani većina, jer im je potrebno šest mjeseci kako bi dobili dozvolu za putovanje.

Vlasti u toj zemlji otežavaju muslimanima i prilikom sklapanja braka jer na taj način žele kontrolisati visoku stopu nataliteta među muslimanskim stanovništvom.

U razgovoru sa novinarom AA, Nurullah, jedan od pripadnika zajednice Rohingya muslimana, kazao je kako je zajedno sa porodicom morao da napusti svoje ognjište i da se preseli u izbjeglički kamp u drugom djelu zemlje.

Pripadnica Rohingya muslimana Hayrunisa rekla je za AA da je sa svojom porodicom morala napustiti selo Nasi i nastaviti da živi na ulici gdje joj je, kako kaže, umrlo dvoje male djece.

(AA)

Share This Article