Vlada u Gazi pohvalila plemeniti stav turskog premijera protiv izraelske blokade

sanel
By sanel

Vlada u Gazzi je u srijedu pohvalila “plemeniti” stav turskog premijera Recep Tayyip Erdogana, nakon što je ponovio da njegova vlada smatra da pomirenje sa Izraelom mora biti uslovljeno ukidanjem dugogodišnjeg embarga ovoj palestinskoj enklavi.

Međunarodnoj zajednici “nedostaje tako čvrst stav prema nepravednoj opsadi Pojasa Gazze, koja je već osmu godinu pod blokadom, dok svijet to nijemo posmatra,” stoji u saopštenju Hamasove vlade.

Vlada je opisala nedavne Erdoganove opaske kao “pohvalne, u vremenu u kojem ni arapski lideri nisu u stanju da adekvatno reaguju.”

Erdogan je na zajedničkoj press konferenciji sa španskim premijerom Marianom Rahojem u Ankare izjavio da se izraelska blokada Gazze mora prekinuti. 

Pored toga, turski premijer je napomenuo da se mora usvojiti konačni protokol o isplati odštete žrtvama napada na humanitarni brod Mavi Marmara, prije nego se odnosi dviju zemalja normaliziraju.

U maju 2010. godine, izraelski vojnici su upali na Mavi Marmara, brod koji je predvodio flotillu upravljenu ka Gazzi i tom prilikom ubili devet turskih aktivista. Incident je izazvao veoma zategnute odnose na relaciji Tel Aviv – Ankara. 

Godine 2006., Izrael je nametnuo grčevitu blokadu Pojasu Gazze, u kojoj je naseljeno skoro dva miliona Palestinaca, nakon što je na lokalnim izborima Hamasu povjerena vlast u ovoj enklavi.

(AA)

Share This Article