Izrael odobrio gradnju 550 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu

sanel
By sanel

Gradski komitet Jerusalema u srijedu je odobrio gradnju 550 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu, javili su izraelski mediji. Komitet za planiranje i gradnju odobrio je gradnju kuća u kontroverznim područjima koje je Izrael anektirao tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine, skupa sa Zapadnom obalom.

Tih 550 kuća bit će izgrađeno u raznim kvartvovima, uključujući Har Homa, Neve Yaakov i Pisgat Ze’ev. To je još jedna birokratska mjera u odobravanju gradnje tih stambenih jedinica, koju je prošle godine objavilo ministarstvo za stambenu politiku, prenosi Xinhua.
 
Očekuje se da taj potez naiđe na oštre kritike Palestinskih vlasti, Sjedinjenih Država i drugih članica međunarodne zajednice, koje osuđuju izraelsko širenje naselja na zemlji koja bi trebala biti dio buduće palestinske države u okviru mirovnog sporazuma.
 
U januaru je izraelsko ministarstvo stambene politike objavilo tendere za 1.400 novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu. Nedavna objava dio je izraelskih planova da izgradi na hiljade novih stambenih jedinica na okupiranim teritorijama.
 
Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca nastavljeni su u julu prošle godine nakon trogodišnjeg prekida zbog izraelskog širenja naselja. Izgradnja naselja ide paralelno uz izraelsko oslobađanje palestinskih zatvorenika, u očiglednoj namjeri premijera Benjamina Netanyahua da udovolji svojim koalicionim partnerima s krajnje desnice.
 
Američki državni sekretar John Kerry upozorio je ranije da ukoliko mirovni pregovori propadnu, Izrael može biti suočen s rastućom kampanjom bojkota. Evropske kompanije već su počele provoditi bojkot protiv Izraela zbog njegove politike širenja naselja.

(fena)

Share This Article