Advokat Mursijeve odbrane: Htio on to ili ne, ja ću ga braniti

sanel
By sanel

Advokat Es-Seyyid Hamid imenovan je za advokata odbrane prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji je sa vlasti svrgnut vojnim udarom, a trenutno se protiv njega vodi sudski proces po optužnici za „podsticanje nasilja“ u kojem je u decembru 2012. godine stradao veliki broj demonstranata ispred zgrade Predsjedništva u Kairu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za AA, advokat Hamid je kazao da je uvjeren u Morsijevu nevinost i da će uložiti sve napore do njegovog oslobađanja.

„Ja sam i ranije tražio da volonterski učestvujem u Morsijevoj odbrani. Htio on to ili ne, ja ću ga braniti. Morsi je legitimni lider Egipta koji je sa vlasti svrgnut vojnim udarom“, kazao je advokat Hamid.

Naglasivši da je svjestan važnosti zadatka koji je dobio, Hamid je kazao da će lične stavove ostaviti van sudnice i da će dati sve od sebe da Morsi bude oslobođen.

Istakavši da optužnice protiv Morsija ne odražavaju realnu sliku situacije, Hamid je kazao da je događaj koji se desio 3. jula prošle godine bio klasični vojni udar.

„Ranije sam bio protiv Morsijeve politike. On je na izborima izabran za predsjednika zemlje i stekao legitimitet koji se samo izborima može uzeti. Ministarstvo odbrane nema ovlasti da smjenjuje predsjednika, a ipak su to uradili i kidnapovali ga na nepoznato mjesto“, kazao je Hamid.

Komentirajući suspenziju ustava i proglašenje Mape puta koju je privremena vojna vlast objavila nakon svrgavanja Morsija, Hamid je kazao da se referendumom usvojeni ustav nikako ne može suspendovati od strane neke institucije ili osobe, već isključivo novim izjašnjavanjem birača.

(AA)

Share This Article