Ciljani projekat masovnog naseljavanja Rusa u RS

sanel
By sanel

Udruženje “Srpsko-ruski most” iz Banje Luke za godinu i po djelovanja na teritoriji Republike Srpske realiziralo je ili počelo projekte koji su uglavnom vezani uz što masovniji dolazak Rusa na područje ovog bh. entiteta.

Za ovo proljeće najavljuju razvoj vjerskog turizma i lobiranje s Turističkom organizacijom RS za dolazak 15.000 Rusa, a prezentacija programa trebala bi biti održana krajem februara u Moskvi.

Detaljna analiza

Posredstvom ovog udruženja, također, “uvezeno” je 15 Ruskinja koje su sklopile brakove s mladićima iz RS.

– Za godinu i po, koliko radimo na bračnom spajanju Ruskinja i ovdašnjih momaka, sklopljeno je 15 takvih zajednica. Samo u 2013. imali smo sedam brakova.

Bilo bi dobro kada bi i vlasti u RS finansijski i na druge načine stale iza ovog projekta, ali za sada nemamo takvu vrstu podrške. Siguran sam da bi to znatno popravilo natalitetnu sliku – kazao je za “Avaz” Zdravko Močević, predsjednik ovog udruženja.

Koliko su članovi “Srpsko-ruskog mosta” ozbiljni u svojim namjerama, svjedoči i podatak da su napravili detaljnu analizu stanja na terenu te evidentirali 8.000 neženja u seoskim i prigradskim mjestima u RS koji imaju “problema” da nađu ženu za brak te na desetine hiljada Ruskinja koje su neudate i spremne da se udaju u RS.

Skupa procedura

U banjalučkom udruženju ističu da su najveći problem komplicirana papirologija i skupa procedura, zbog čega lobiraju za podršku entitetskih vlasti.

Ministrica za porodicu, omladinu i sport RS Nada Tešanović (SNSD) objašnjava da ovo ministarstvo ne raspolaže podacima o “uvozu” ruskih nevjesta i sklapanju ovakvih brakova.

– Ministarstvo nema značajnija sredstva da bi se upustilo u takve projekte. Moje je lično mišljenje da mi imamo dovoljno lijepih djevojaka i mladića i da njih treba spajati, a ne uvoziti strane državljane – istakla je Tešanović.

Masovni dolazak

U Turističkoj organizaciji RS ističu da su u toku razgovori s banjalučkim udruženjem o realizaciji projekta masovnog dolaska ruskih turista u RS.

– Projekt bi doprinio promociji turističke ponude RS na ruskom tržištu, a povećao bi se broj dolazaka i noćenja ruskih turista. Još se radi na procjenama i ispitivanju tržista preko tur-operatera s kojima je udruženje u kontaktu – pojasnili su u TO RS.

(Avaz)

Share This Article