Odgođeno Suđenje Mursiju za ubistva

sanel
By sanel

Suđenje svrgnutom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju za ubijanje opozicionih demonstranata 2012. godine odgođeno je za 4. februar.

Mursi je jutros doveden u zgradu Policijske akademije u Kairu, gdje je trebalo biti održano treće ročište u sudskom procesu.

Mursi i još 14 osoba optuženi su da su, kao članovi Muslimanske braće, podsticali na ubijanje opozicionih demonstranata u decembru 2012. ispred predsjedničke palate, prenio je AFP.

Zamjenik šefa policije Kaira Murad al-Kattam potvrdio je za Anadoliju da je Mursi doveden na sud, ispred kojeg je stajalo 2.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Unatoč jakom osiguranju ispred suda, Mursijevog advokata  je ispred Policijske akademija napala grupa demonstranata.

Selim al-Awa je kritizirao osiguranje na Akademiji, gdje su njegov automobil zaustavili gnjevni demonstranti koji blokiraju pristup sudu, javlja AP.

Odloženo ročište

Prethodno ročište je bilo odloženo zbog “vremenskih uvjeta” koji su onemogućili da se Mursi prebaci iz zatvora do suda, prenosi Tanjug.

Koalicija koja podržava Mursija pozvala je danas na proteste širom zemlje “u znak podrške legitimnom izabranom predsjedniku”, navodi francuska agencija.

Mursi se suočava sa još tri sudska procesa po različitim optužbama. Na početku suđenja 28. januara za bjekstvo iz zatvora 2011. je, iz staklenog kaveza u kome se nalazio zajedno sa još 20 optuženih, gnjevno insistirao na tome da je i dalje legitimni predsjednik Egipta.

Mursija čeka i suđenje zbog vrijeđanja sudije, kao i suđenje po optužbama za kovanje zavjere sa stranim organizacijama u cilju izvođenja “terorističkih djela”.

Suđenje Mursiju smatra se testom za vojne vlasti u Egiptu, koje su na meti kritika zbog žestokih mjera koje primjenjuju protiv njegovih pristalica nakon što ga je vojska zbacila sa vlasti, navodi AFP.

Mursija, prvog egipatskog predsjednika koji je izabran na slobodnim izborima, svrgla je vojska u julu prošle godine, poslije masovnih protesta protiv njegove vladavine.

(AJ Balkans)

Share This Article