Djevojka mu nije jevrejka: Netanyahuov sin zaprepastio Izraelce

sanel
By sanel

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu (Benjamin Netanyahu) našao se na meti kritika vjerskih parlamentaraca, koji mu najoštrije zamjeraju to što se njegov sin zabavlja s Norvežankom, a ne Jevrejkom. Prema pisanju izraelske štampe, skandal je izbio kada je fotografija Jaira Netanijahua (23) i njegove djevojke Sandre (25) nedavno objavljena u norveškom listu “Dagen”.

“Benjamin Netanijahu mora da pokaže odgovornost prema narodu”, zabrinuo se Nisim Zev, član vjerske stranke Šas.

“Svaki Jevrejin koji drži do svojih korijena želi da mu se sin oženi Jevrejkom. Ne manjkamo u lijepim djevojkama, nema potreba tražiti van zemlje”, kazao je on.

Stranka Levah, koja je još ekstremnija, “naredila” je premijeru da natjera sina da raskine s Norvežankom, ocijenivši da bi brak mladića sa ne-Jevrejkom mogao da bude “poguban po jevrejski narod”.

Najoštrije kritike je, međutim, uputio Hagaj Ben-Artzi, brat premijerove supruge.

“Jair bi trebalo da zna da će, ukoliko ne raskine s njom, to biti kao da je pljunuo na grob svog djeda i babe koji su ga toliko voljeli i koji su ga odgajili”, opomenuo je mladićev ujak.

Prema pisanju lista “Haarec”, Netanijahu, koji se najpre oglušio na napade, odlučio je na kraju da na njih odgovori, navodeći da su njegov sin i Sandra samo dobri prijatelji.

Premijerova kancelarija je, međutim, odbila da komentariše polemiku koja mnoge podsjeća na prošla zbivanja. Naime, 1981. Natanjiahu se oženio ne-Jevrejkom, Britankom Fler Kejts, koja je prešla u judaizam prije nego što se par razveo 1984.

(Vijesti.ba)

Share This Article