Osude izjave kardinala o muslimanima

sanel
By sanel

Kardinal Kelna Joachim Meisner izazvao je kritike njemačkih muslimana izjavom da jedna kršćanska porodica vrijedi koliko i tri muslimanske.

Nakon uvredljive izjave kardinala lokalni mediji počeli su pisati o cijelom događaju. Kardinal je sporne riječi izgovorio na sastanku grupe pod nazivom “Neocatechumenal Way”, navodi agencija Anadolija.

“Jedna vaša porodica vrijedi koliko tri muslimanske”, riječi su kardinala Meisnera, a potvrdio ih je glasnogovornik spomenute grupe Christoph Heckley.

Predsjednik turske islamske zajednice u Njemačkoj Bekir Alboga kritizirao je spornu izjavu te kazao da bi ona podigla mnogo prašine ukoliko bi je izrekao neki imam.

Neprijateljska izjava

Predsjednik Centralnog komiteta muslimana u Turskoj također je kazao kako je sporna izjava neprijateljska te da je suprotna stavovima poglavara katoličkih pape Franje.

“To je lični stav kardinala Meisnera. Čak i kad bih bio i primoran da shvatim, ne bih da komentiram”, kazala je ministrica federalne Vlade nadležne za migracije, izbjeglice i integracije Aydan Ozoguz.

Meisnerova izjava naišla je također i na osude Partije zelenih.

“Sporne izjave predstavljaju prijetnju za socijalni mir. Kršćanstvo nas uči da poštujemo sve ljude”, navodi se u saopćenju iz ove partije.

Negodovanje Židova

Kardinal Joachim Meisner 2005. godine izazvao je oštre proteste njemačke javnosti usporedivši pobačaj i holokaust.

Židovsko vijeće u Njemačkoj to poređenje shvatilo je kao uvredu “miliona žrtava holokausta”.

Kelnska nadbiskupija odbacila je te optužbe navodeći da je kardinal Meisner samo povukao historijske paralele između “zločina pobačaja” i “velikih historijskih zločina”.

Sam kardinal izvinio se zbog uporedbe, kazavši da je nikada ne bi upotrijebio da je znao da će biti pogrešno shvaćena.

(AJ Balkans)

Share This Article