Jevreji i muslimani upozorili na vjersko čišćenje Evrope

sanel
By sanel

Na momente vrlo burna rasprava vodila se jučer u Strazburu tokom parlamentarnog saslušanja na Odboru za socijalna pitanja, zdravstvo i razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE).

Predstavnici struke, politike i vjerskih zajednica ukrštali su argumente samo o jednom pitanju – pravu na obrezivanje. Rezolucija o tome usvojena je krajem prošle godine. A dilema je bila – i ostala – da li se obrezivanjem sakate djeca, krše njihova ljudska prava ili ne.

Domaćini u Vijeću Evrope dali su jednak prostor objema stranama da iznesu svoje argumente za i protiv.

– Kao urolog s dugim iskustvom, zagovaram obrezivanje. To nije nikakvo sakaćenje niti kršenje integriteta osobe. Struka i nauka podržavaju obrezivanje – istakao je francuski pedijatar i hirurg Bernar Lobel (Bernard).

Njegov turski kolega Mesrur Selčuk Silaj (Selcuk Silay) najprije je istakao da je na planeti 1,2 milijarde muškaraca obrezano. On je naveo i naučne pokazatelje koji govore u prilog obrezivanja – od smanjenja opasnosti od infekcije, preko seksualno prenosivih bolesti, do raka.

– Materijalnu korist ustanovila je američka ljekarska komora kada je to preporučila svima u SAD – naveo je Silaj.

Rasprava je pokazala da su jevrejska i muslimanska zajednica Evrope potpuno jedinstvene. I rabini i imami uglas su upozorili da bi provođenje rezolucije dovelo do toga da bi oni tajno nastavili s tom praksom, ali i do „vjerskog čišćenja Evrope od muslimana i Jevreja”.

Jevrejski predstavnici upozoravali su i na novi talas antisemitizma koji se širi Evropom, a muslimani su upozoravali da oni neće odustati od stoljetne prakse.

(Avaz)

Share This Article