Tuniski premijer odgodio sastavljanje vlade

sanel
By sanel

Novi tuniski premijer Mehdi Jomaa u nedjelju je bio prisiljen odgoditi imenovanje prelazne vlade koja će voditi zemlju do izbora, jer nije postigao konsenzus oko položaja ministra unutarnjih poslova.

Jomaa je tehnokrat imenovan u decembru kad je vlada pristala odstupiti na temelju kompromisnog dogovora sa sekularnim protivnicima, ne bi li tako završila kriza koja već prijeti demokratskoj tranziciji što je počela Arapskim proljećem 2011.

Jomaa je želio svoj novi kabinet predstaviti predsjedniku u subotu, ali nešto poslije ponoći, u nedjelju, premijer je novinarima rekao kako nema konsenzusa oko sastava vlade.

Stvarni konsenzus

“Moram predsjednika obavijestiti da nemam popis”, rekao je. “Nije u pitanju neka osoba, nego ja želim stvaran konsenzus u vladi. Ne smije biti podjela”.

Po njegovim riječima, predsjednik mu može ponovno dati mandat, a može imenovati i drugoga kandidata za premijera.

Posmatrači kažu kako je to loše za Tunis u kojem je parlament prošle sedmice završio novi ustav i to se smatralo kvalitetnim napretkom, posebno u usporedbi s problemima u Libiji, Egiptu i Jemenu, također zemljama koje su 2011. svrgnule dotadašnje vođe.

Stranački izvori kažu kako su tuniske opozicijske vođe tražili novog ministra unutrašnjih poslova, ali Jomaa je htio zadržati sadašnjeg, koji bi garantovao kontinuitet u sigurnosnim pitanjima u trenutku kad zemlji prijete pobunjenici.

Zahtjevi međunarodne zajednice

Nakon lanjskog višemjesečnog natezanja, Ennahda pristala je odstupiti i omogućiti stvaranje nestranačke tehnokratske vlade koja bi ublažila napetost u zemlji i pripremila izbore.

Tunis je jedna od najsekularnijih zemalja arapskoga svijeta, ali već se dugo muči s podjelama u vezi s ulogom islama.

Još nije određen datum izbora, ali nova će vlada morati odgovoriti na zahtjeve međunarodne zajednice da smanji javnu potrošnju i proračunski deficit, a da pritom ne izazove proteste zbog ekonomskih teškoća.

(AJ Balkans)

Share This Article