Sarajevo: Nije usvojen Zakon o prebivalištu

sanel
By sanel

Novi Zakon o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine nije usvojen, zbog nedostatka kvoruma na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine.

Troje delegata iz reda bošnjačkog naroda, dvoje iz Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan iz Socijaldemokratske partije (SDP), nije se pojavilo iz zdravstvenih razloga.

Ipak, ovakvo obrazloženje nisu svi prihvatili.

Neki delegati tvrde da su čak dobili, kako kažu, prijeteće mejlove građana.

Klub bošnjačkog naroda zatražio je ranije provjeru da li Zakon o prebivalištu ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka, a nakon što je Ustavni sud odgovorio negativno, više ne postoji mehanizam da se njegovo usvajanje zaustavi, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Delegati će prijaviti ‘prijeteće’ mejlove

Halid Genjac (SDA) iz Kluba bošnjačkog naroda zamolio je delegate da uvaže činjenicu da su tri delegata bila opravdano odsutna zbog zdravstvenih razloga.

Staša Košarac iz Kluba srpskog naroda (Savez nezavisnih socijaldemokrata) je rekao:

“Nemam ambiciju da ulazim u to da li je gospođa Kapetanović bolesna, jer je i to isto tako nepristojno i nije kolegijalno i ljudski. Ali ono što jeste zabrinjavajuće jeste da smo iz javnosti informisani da su organi SDA najavili blokadu Doma naroda”.

Jedan delegat iz reda Bošnjaka, Mehmed Bradarić (SDP), najavio je podršku zakonu.

“Blokada Doma naroda nije dobra, nije u redu. Ona u principu znači blokadu države”, rekao je on.

Delegati iz reda hrvatskog naroda ovo još ne vide kao blokadu institucija.

I oni su, kao i ostali delegati, uoči sjednice dobili više mejlova od građana i različitih udruženja.

“Ja sam na svoj stranački mejl dobio slična dva mejla u kojima se na sličan način ukazuje da je svako ko danas dođe na sednicu izdajnik i tako dalje i tako dalje”, rekao je Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica BiH).

“Zbog mejlova, koje su pojedini delegati ocenili kao pretnju, obratiće se bezbednosnim službama. To nije zabrinjavajuće za Koaliciju ‘1. mart’. Građane jesu pozivali da delegatima šalju mejlove zbog zakona koji nazivaju diskriminacijskim i antidejtonskim, ali nikome nisu pretili”, javlja Krstin.

“Mi pozdravljamo one koji se danas nisu pojavili na sjednici i pozivamo ih da se ne pojave sve dok se ovaj Zakon ne vrati uredovnu zakonsku proceduru i ne omogući svakome ko je zainteresovan da, u okviru redovne procedure i javne rasprave, kaže ono što ima. Ako to znači bojkot Doma naroda, onda to znači bojkot Doma naroda”, rekao je Emir Suljagić iz Koalicije “1.mart”.

“Kada će biti održana ova sednica Doma naroda za sada nije poznato. O tome će odlučivati Kolegijum. Delegate tada ponovo očekuje dnevni red na kojem će se naći i Zakon o prebivalištu”, javlja Krstin.

(Al Jazeera)

Share This Article