Izrael odobrio izgradnju 381 doma za jevrejske naseljenike

sanel
By sanel

Izraelska vlada odobrila je planove za izgradnju 381 novog doma za jevrejske naseljenike u anektiranom istočnom Jerusalemu, saopćila je danas izraelska ljevičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav).

Portparol organizacije Lior Amihaj izjavio je za AFP da će kuće biti izgrađene u kvartu Givat Zeev.
 
-Ovo je treći put od posljednje faze oslobađanja palestinskih zatvorenika da je vlada odobrila planove za nove kuće – dodao je on.
 
Izrael je 6. januara odobrio planove za 272 kuće u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, a četiri dana kasnije je objelodanio da će podići 1.800 novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.
 
Te najave usledile su nakon što je 31 .decembra pušteno na slobodu 26 palestinskih zatvorenika u okviru dogovora o obnovi mirovnih pregovora.
 
Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da Izrael koristi mirovne pregovore kao pokriće za širenje jevrejskih naselja.
 
Kontroverzna odluka da se nastavi izgradnja domova za jevrejske naseljenike navela je Veliku Britanju, Italiju, Francusku i Španiju da izraze protest izraelskim ambasdorima u tim zemljama.
 
Jevrejska država je u znak odgovora pozvala ambasadore iz te četiri evropske zemlje da im izrazi protest, prenosi Tanjug.
 
Međunarodna zajednica smatra da su jevrejska naselja podignuta na zemlji osvojenoj u šestodnevnom ratu 1967. godine nelegalna, što Izrael osporava.

(FENA)

Share This Article