Palestinci neće odustati od svoje zemlje pod okupacijom

sanel
By sanel

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je izjavio da njegov narod neće odustati od svog dugogodišnjeg zahtjeva za uspostavu nezavisne države na teritoriju cijele palestinske zemlje koju je Izrael okupirao 1967. godine, zajedno za Al-Qudsom, odnosno istočnim Jerusalemom, kao svojom prijestolnicom.

“Nastavit ćemo pregovore sa Izraelom prema rasporedu, u trajanju od devet mjeseci”, Izjavio je Abbas u Ramali na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj za kanadskim premijerom Stephenom Harperom koji je u zvaničnoj posjeti zemlji, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

“Nadamo se da će pregovori voditi dogovoru koji će otvoriti vrata uspostavi dvije države u kontekstu međunarodne legitimnosti i inicijative arapskog mira,” dodao je Abbas.

Naglasio je da Palestinci Al-Quds žele učiniti “otvorenim gradom” za sljedbenike svih religija.

Abbas je ponovio da odbija bilo kakvo prisustvo Izraela unutar buduće palestinske države.

U međuvremenu je Harper, koji je danas u Palestinu stigao iz Izraela, rekao da njegova država podržava napore Vašingtona da posreduje između Izraela i Palestine.

Dodao je da pregovori predstavljaju jedino sredstvo ostvarivanja nezavisne palestinske države i da će Kanada nastaviti pružati finansijsku i sigurnosnu pomoć Palestincima.

(AA)

Share This Article