Muslimanska braća: Rezultati referenduma ne prikazuju stvarno stanje

sanel
By sanel

Organizacija Muslimanska braća smatra da rezultati ustavnog referenduma koji je početkom sedmice održan u Egiptu ne prikazuju stvarno stanje, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

“Izlaznost na ustavni referendum 2012. godine za vrijeme Mursija koji nije bojkotovan bila je 32,9 posto, dok je na ovaj referendum koji je bojkotovan iz svih dijelova društva izašlo 38,6 posto birača. Ova cifra je iznenađujuća”, navedeno je u pisanom saopćenju egipatske organizacije.
 
Prema tvrdnjama Arapskog posmatračkog centra za prava i slobode, izlaznost na ustavni referendum nije mogla biti veća od 11,3 posto.
 
S druge strane, prema Egipatskom istraživačkom centru procent izlaznosti na referendum je oko osam posto. Nekoliko medija koji podržavaju vojni udar u Egiptu objavilo je da je na referendum u Japanu izašlo četiri hiljade birača, dok je poznato da su u Japanu bila prijavljena 423 birača, od kojih je samo 34 posto njih glasalo.
 
Egipatska izborna komisija objavila je da je procent izlaznosti na referendum bio 38,6 posto, te da je od ukupnog broja glasova 98,1 posto njih bilo “za”.

Ashton pozdravila referendum u Egiptu

Velika većina glasova za novi ustav u Egiptu pokazuje podršku javnosti procesu koji se odvija u toj zemlji, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.”

EU ne može dati dublju procjenu provedbe referenduma ili potvrditi tvrdnje o nepravilnostima, no ne izgleda da bi one imala bitan utjecaj na ishod”, ocijenila je Ashton u izjavi koju je objavio njen ured, navodi Hina.

Visoka predstavnica EU je izrazila žaljenje zbog nasilnih sukoba sigurnosnih snaga i pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija u kojima je bilo i poginulih.

“Bilježim stepen učešća koji bi mogao biti rezultat događaja uoči referenduma i koju će vlasti morati pobliže razmotriti radi procesa koji predstoje”, kazala ja Ashton.

Dodala je kako primjećuje da je velika većina glasala za, “što predstavlja jasno prihvaćanje nacrta ustava”.

Na referendumu je učestvovalo 38,6 posto glasača, a za nacrt ustava ih se izjasnilo 98 posto.

Ashton je u svojoj izjavi i pozdravila što novi ustav štiti temeljne slobode i prava, poput prava na slobodu izražavanja i ženskih prava.

 (AA/AJB)

Share This Article