Amerika zabrinuta zbog krize u Turskoj

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države sa zabrinutošću prate političku krizu s kojom se suočava njihova saveznica Turska, a o svojoj zebnji obavijestile su turske lidere, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Ona je u obraćanju novinarima naglasila da Sjedinjene Države u svim razgovorima sa svim stranama u Turskoj jasno stavljaju do znanja da podržavaju želju turskog naroda za zakonski sistem koji će ispunjavati najviše standarde otvorenosti, pravovremenosti i transparentnosti.

Washington vjeruje u sistem “u kome niko nije izvan zakona i gdje se optužbe protiv javnih ličnosti iznose objektivno”, kazala je Psaki, dodajući da Turska jeste i da će ostati ključni saveznik SAD-a.

Smjene i hapšenja

U Turskoj je 17. decembra izbio korupcijski skandal, a od tada je na stotine policajaca dobilo otkaz ili je premješteno na druga radna mjesta i pritvoren je veliki broj biznismena bliskih Vladi, uključujući i sinove trojice ministara u kabinetu, koji su odmah podnijeli ostavke.

U posljednjem naletu turska Vlada smijenila je policijske šefove u 16 provincija, nastavivši smjene i hapšenja policajaca u okviru velike korupcijske istrage.

Među smenjenim policijskim šefovima su i oni iz velikih gradova – Ankare, Izmira, Antalije i Dijarbakira.

(AJB)

Share This Article