Muslimansko bratstvo zabrinuto za Mursijevu sigurnost

sanel
By sanel

Muslimansko bratsvo izrazilo je zabrinutost za zdravstveno stanje i sigurnost svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija. “Mi lidere državnog udara, vladu i tužilaštvo držimo potpuno odgovornima za bezbjednost predsjednika Morsija”, navodi se u saopćenju za javnost koje je objavilo Muslimansko bratstvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju su pozvani odgovorni da omoguće Morsijevoj porodici i advokatima da ga posjete u zatvoru. Bratstvo također kritikuje odluku tužilaštva koja svrgnutom predsjedniku onemogućuje susret sa advokatima.

“To otvara mnoga pitanja o tome gdje se nalazi predsjednik, kako se tretira i da li je bezbjedan”, dodaje se u saopćenju.

Zahtjev za posjetu Morsiju, koji se nalazi u zatvoru Borge al-Arab u Aleksandriji, koji su predali egipatski advokati, državno tužilaštvo u subotu je odbilo iz “sigurnosnih razloga”.

Prošlog mjeseca je privatni časopis “Egipat danas” objavio izjavu ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima da posjete Morsiju neće biti omogućene iz “sigurnosnih razloga”.

Morsi je upućen u pomenuti zatvor maksimalne sigurnosti nakon što se sa sedam drugih optuženih pojavio na sudu kako bi odgovorio na optužbe koje ga terete za učešće u ubistvima demonstranata prošle godine.

Egipatski lider se prvi put pojavio na sudu 4. novembra, nakon što je svrgnut sa vlasti 3. jula prošle godine.

Morsijeve pristalice tvrde da su optužbe protiv njega, kao i one protiv drugih lidera Muslimanskog bratstva, politički motivirane.

(AA)

Share This Article