Protesti hiljada radnika u Gazi

sanel
By sanel

Oko 13.000 uposlenika Humanitarne organizacije za pomoć palestinskim izbjeglicama u Gazzi (UNRWA) organizovali su danas jednodnevni štrajk, tražeći poboljšanje uslova za rad, javlja Anadolu Agency (AA). Radnici zahtijevaju da se izvrši godišnje povećanje njihovih plata, te da se zaustavi konstantno smanjivanje broja uposlenika, što je dovelo do otpuštanja desetina njihovih kolega i otkazivanja nekoliko važnih programa i projekata.

“Odbili su da nam isplate troškove života za protekle dvije godine uz plate”, kazao je u izjavi za AA radnik UNRWA-e i član Unije arapskih dužnosnika Mahmoud Hamdan, dodavši da su rezovi u poslovanju organizacije dostigli “jedinstveno opasan nivo”.

Hamdan je dodao kako je UNRWA okončala ugovore sa 94 inžinjera i zatvorila program koji finansira mala preduzeća od kojeg su koristi imale na stotine palestinskih porodica u Gazzi.

“Ovi rezovi, u sjeni izraelske opsade Gazze, dodatno komplikuju živote ovih ljudi”, rekao je Hamdan.

Sve to dolazi u vrijeme kada je nezaposlenost veoma visoka uslijed izraelskih i odnedavno egipatskih restrikcija kada je riječ o kretanju ljudi i dobara iz Gazze.

“Ovo je početak naših protesta i biće ih još. Postoji mogućnost da krenemo i u otvoreni štrajk”, upozorio je Hamdan.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Želimo svoja zakonom zagarantovana prava” i “UNRWA je osnovana za pomoć, a ne da povećava napetosti”.

Na protestu se obratio i jedan od zvaničnika Narodnog oslobodilačkog fronta Palestine Mahmoud Tuman rekavši da se “snažno protive ograničavanju radnika UNRWA-e”.

Tuman je pozvao na poštivanje i čuvanje prava radnika u Palestini, dodavši da će Unija arapskih dužnosnika podržavati sve one koji se bore za prava radnika.

Jedna od međunarodnih organizacija koje djeluju u okviru Ujedinjenih nacija (UN), UNRWA, osnovana je 1950. godine s ciljem da pomogne Palestincima koji su pod prisilom morali napustiti svoje domove i živjeti kao izbjeglice.

(AA)

Share This Article