Privredni rast Turske nije ugrožen

sanel
By sanel

Politička kriza u Turskoj, izazvana korucijskim skandalom koji je uzdrmao temelje administracije premijera Recepa Tayyipa Erdogana, neće uticati na Vladinu prognozu privrednog rasta za 2014, izjavio je danas zamjenik premijera Ali Babacan.

Turska Vlada za iduću godinu prognozira rast bruto domaćeg proizvoda od četiri posto, a Babacan napominje da nema razloga za reviziju prognoze, prenosi Tanjug.

Ankara u ovoj godini očekuje privredni rast od 3,6 posto, znatno manje u odnosu na nedavni rekord iz 2010. od blizu devet posto.

‘Privremeni rizici’

Babacan je rizike povezane sa političkom krizom ocijenio kao privremene.

Turska lira značajno je oslabila nakon skandala u vezi sa korupcijom, spustivši se prošle sedmice na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar.

Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je jučer da je politička kriza koja posljednjih dana pogađa Tursku privredu koštala 100 milijardi dolara.

Premijer Erdogan je prošle sedmice smijenio skoro polovinu kabineta, ukupno 10 ministara, pošto su tri ministra napustila Vladu, a tekuću istragu kritizirao kao “prljavu kampanju protiv njegove Vlade”.

(AJB)

Share This Article