Tri posljednja Ujgura oslobođena iz Gvantanama stigla u Slovačku

sanel
By sanel

Tri posljednja Ujgura, Kineza muslimanske vjeroispovijesti, koji su bili zatvoreni u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi, oslobođeni su i stigli su u Slovačku, saopćilo je u utorak slovačko ministarstvo unutarnjih poslova.

– Oni se trenutno nalaze u izbjegličkom kampu, uče slovački i pripremaju se za novi život – izjavio je za AFP glasnogovornik ministarstva Ivan Netik.

– Zatvorenici koje smo prihvatili nisu nikada bili optuženi niti proglašeni krivim za zločine – dodao je on i precizirao da slovačke vlasti za njih traže posao.

Sudskom odlukom iz 2008. godine tri zatvorenika, Jusef Abas Saidulah Halik i Hadžiakbar Abdul Huper, proglašeni su slobodnim ali su ostali u Gvantanamu jer nije pronađena treća zemlja koja bi ih prihvatila.

– Sjedinjene Američke Države zahvaljuju slovačkoj vladi na ovoj humanitarnoj gesti i volji da podrži američka nastojanja da se zatvori zatvor u Gvantanamu – izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

U Gvantanamu su bila zatvorena 22 Ujgura. Bushova administracija ih je proglasila slobodnim, ali su oni ostali niz godina u američkom zatvoru na Kubi iz straha da će biti progonjeni po povratku u Kinu.

Ujgurska manjina živi u Xinjiangu, na sjeverozapadu Kine. Neke ujgurske grupe osuđuju političku i vjersku represiju koju vrši Kina. Peking ih optužuje za “terorizam”.

Slovačka, članica NATO-a od 2004. godine i vjerna saveznica SAD-a, već je 2010. godine primila tri zatvorenika iz Egipta, Azerbejdžana i Tunisa, oslobođena iz Gvantanama.

(Fena)

Share This Article