Lieberman: Veći broj muslimana vodi radikalizaciji Evrope

sanel
By sanel

Izraelski ministar vanjskih poslova, ultra-nacionalist Avigdor Liberman, komentirajući činjenicu da je slavni nogometaš Nicolas Anelka gol za svoj West Bromwich protiv West Hama u nedjelju proslavio antisemitskim pozdravom, izjavio je da sve veći broj muslimana prijeti ”radikalizaciji Evrope”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sve veći broj muslimana, kao što je i sam antisemita Anelka, stvaraju antiizraelsku atmosferu u Evropi. Neonacistički pozdrav Anelke je srž čitavog problema koji postoji u Evropi prema Jevrejima i Izraelu. Ne zaboravimo da je Anelka musliman od 2004. godine”, rekao je on.

Istakao je da rastući broj “radikalnih muslimana u Evropi, u kombinaciji sa antisemitskim osjećajima, ima za cilj da delegitimizira Izrael kao državu”.

“Čak i ako veći dio Evrope i njenih političara nisu antisemiti, rastući procenat muslimana u Evropi prisiljava ih da radikaliziraju svoje pozicije prema Izraelu. Iako je važno da se osude provokacije kao što je ova Anelkina, mnogo važnije je za Evropu to što mnogi njeni građani imaju radikalne pozicije prema Izraelu”, kazao je izraelski ministar vanjskih poslova.

Liberman je na ovim prostorima poznat zbog veza sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom. Vođa krajnje desnice u Izraelu je do sada u više navrata privatno boravio u bh. entitetu RS. Liberman je obilazio prirodne ljepote BiH i igrao tenis, večerao u banjalučkim restoranima.

Dodik je prošle godine precizirao da se sa Libermanom, što zvanično što nezvanično, dosad sastao šest puta.

S druge strane, Anelka je pred sankcijama zbog antijevrejskog pozdrava.

Naime, britanski mediji pišu kako Engleski nogometni savez (FA) već razmatra ponašanje Anelke i njegovu “kontroverznu gestu na sportskom terenu”.

Francuski napadač je privukao pažnju javnosti u Engleskoj ali i svijetu načinom na koji je proslavio svoj pogodak u premierligaškoj utakmici protiv West Hama koja je završila rezultatom 3:3. On je svoj prvi od dva pogotka proslavio gestom poznatijom pod imenom “la quenelle”, a koja se uvredljivo u Francuskoj koristi kao obrnuti nacistički pozdrav.

Anelka je, ipak, nakon utakmice na svom Twitter profilu napisao kako je to bila posveta njegovom prijatelju i francuskom komičaru Dieudonneu. Riječ je o čovjeku koji je spomenutu gestu popularizirao u Francuskoj i koji je u više navrata bivao i kažnjen zbog svojih antisemitskih i rasističkih šala.

(AA)

Share This Article