Napredak u Afganistanu će se izgubiti nakon povlačenja NATO snaga

sanel
By sanel

Nove američke obavještajne procjene o ratu u Afganistanu predviđaju da će rezultati koje su SAD i saveznici postigli u posljednje tri godine značajno propasti do 2017., čak i ako Washington zadrži nekoliko hiljada vojnika i nastavi financirati tu siromašnu zemlju, piše u nedjelju The Washington Post.

Izvještaj, koji sadrži procjene 16 obavještajnih agencija, govori da će talibani i ostali pobunjenici postajati sve utjecajniji kako se SAD bude povlačio iz najduljeg rata koji je ikada vodio, kažu dužnosnici upoznati s tim tajnim dokumentom.

Obavještajci predviđaju da će Afganistan brzo kliznuti u haos ako Washington i Kabul ne potpišu sporazum koji bi omogućio da dio međunarodnih snaga ostane u Afganistanu nakon 2014., što je preduvjet za dostavu pomoći vrijedne milijarde dolara na koju su se SAD i savezici obvezali idućih godina

“Bez nastavka vojne nazočnosti i financijske pomoći, obavještajne procjene govore da će se situacija rapidno pogoršati”, rekao je listu dužnosnik upoznat s izvješćem i dodao da je ono podijeljeno američkim dužnosnicima u Afganistanu.

Neki dužnosnici uzeli su izvješće s rezervom jer smatraju da ono ne uzima u obzir snagu afganistanskih snaga sigurnosti.

Jedan od njih, koji je izvješće opisao “mračnijim” od ranijih obavještajnih procjena, kaže kako postoji još puno nepoznanica da bi se izradile pouzdane procjene razvoja situacije do 2017., među ostalim i ishod predsjedničkih izbora iduće godine.

“Mislim da će se dogoditi preraspodjela političke moći, teritorija i sličih stvari”, rekao je dužnosnik koji je izvješće ocijenio neopravdano negativnim.

“Neće nužno doći do jačanje talibana”, dodao je dužnosnik.

(Onasa)

Share This Article