Uhapšen bivši premijer Egipta

sanel
By sanel

Egipatska policija uhapsila je Hishama Qandila, koji je bio premijer Egipta za vrijeme vladavine svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Qandilu je sud izrekao jednogodišnju zatvorsku kaznu jer nije izvršio naredbu da nacionalizuje kompaniju koja je privatizovana 1996. godine.

Iz Ministarstva navode da je uhapšen u pustinji van Kaira “sa  krijumčarem, a pokušao je pobjeći u Sudan”, prenosi AFP.

Qandil je predstavljao alijansu grupa koje su podržavale Mursija tokom sastanaka s evropskim pregovaračima u vrijeme pokušaja smirivanja tenzija sa novom Vladom koju je postavila vojska.

Napori pregovarača  propali su u avgustu, a policija je nasilno ugušila demonstracije protiv nove vlasti.

U nemirima je ubijeno najmanje 1.000 ljudi, dok su hiljade zatvorene, uključujući i vođe Muslimanske braće.

Oslobođei Beltagyjevi supruga i sin

Egipatsko Tužilaštvo donijelo je odluku i uz plaćenu kauciju na slobodu pustilo Senu i Enesa Beltagy, suprugu i sina generalnog sekretara egipatske Stranke slobode i pravde i jednog od lidera Muslimanske braće Mohameda Beltagya, a koji su u utorak privedeni uz obrazloženje da su tokom posjete Mohamedu Beltagyju u kairskom zatvoru Tora izazivali nered i probleme nadležnom osoblju, javlja agencija Anadolija.

U izjavi za AA, advokat Velid Ibrahim je kazao da je na video snimku nadzornih kamera u zatvoru jasno vidljivo da privedeni članovi porodic Beltagy nisu pravili nikakav nered, niti probleme osoblju. Advokat je, isto tako, potvrdio i vijest o njihovom oslobađanju.

“Današnji događaj je samo pokušaj provokacije ugledne porodice Beltagy”, kazao je advokat Ibrahim.

Mohamed Beltagy uhapšen je 29. augusta zbog otpora vojnom udaru u Egiptu, a njegova kćerka, Esma Beltagy, ubijena je tokom protesta protiv vojne vlasti održanih 14. augusta, kada je egipatska policija primijenila silu protiv demonstranata.

(AJB)

Share This Article