Turska: Smijenjeno još 25 šefova policije

sanel
By sanel

Turske vlasti smijenile su u nedjelju još 25 šefova policije, u okviru masovne istrage o korupciji, a novinarima je zabranjeno da ulaze u policijske stanice širom zemlje, javili su turski mediji.

U okviru istrage, koja je počela prije sedam dana, privedeno je na desetine ljudi koji se smatraju bliskim Vladi premijera Recepa Tayyipa Erdogana i smijenjeno je oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, uključujući načelnika policije u Istanbulu.

Jedan od prvih poteza novog načelnika istanbulske policije Selamija Altinoka bio je da zabrani novinarima da ulaze u policijske stanice širom zemlje, izvijestili su lokalni mediji, prenosi Reuters.

Među optuženima za korupciju, prevaru, krijumčarenje zlata i pronevjeru je i glavni direktor državne banke Halkbank Suleyman Aslan, u čijoj je kući, prilikom pretresa, u kutijama za cipele pronađeno oko 4,5 miliona dolara.

Erdogan je istragu nazvao “prvljavom kampanjom” protiv njegove vlasti i doveo je u vezu s ljetošnjim antivladinim protestima.

U subotu je do suđenja pušteno iz pritvora 33 ljudi, dok su zvanično uhapšene i optužene 24 osobe, među kojima su sinovi druge dvojice ministara i generalni direktor državne Halkbank.

Utjecaj na izbore

Razvoj događaja u Turskoj razotkrio je duboki razdor između Erdogana i njegovog bivšeg saveznika Fethulahha Gylena, imama koji se nalazi u SAD-u, a ima veliki utjecaj na tursku policiju i sudstvo.

Erdoganova pozicija nije direktno ugrožena, ali bi spor između njegove Partije pravde i razvoja i Gulenovog pokreta Hizmet mogao doprinijeti rezultatu lokalnih izbora u martu, ocjenjuje britanska agencija.

Presjednički izbori u Turskoj bit će održani u augustu 2014, a parlamentarni 2015. godine.

Erdogan je u subotu optužio neke strane ambasadore u Turskoj za umiješanost u “provokativne aktivnosti” i upozorio ih da bi mogli biti protjerani.

“Veoma neobično, posljednjih dana ambasadori su se umiješali u neke provokativne aktivnosti. Pozivam ih da rade svoj posao. Ukoliko pređu okvire njihovog obavljanja posla, to se može proširiti na područje jurisdikcije naše Vlade. Ne moramo vas držati u našoj državi”, rekao je Erdogan.

Prenoseći tu izjavu, Reuters navodi da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država odbacila tvrdnje da ima bilo kakvu ulogu u toj istrazi.

(AJ Balkans)

Share This Article